INFOLINIA: +48 579 647 400 Email: KONTAKT@FUNDACJAEKO.PL

Pompy ciepła

Pompa ciepła jest to urządzenie, dzięki której możemy zarówno ogrzać dom zimą, ochłodzić latem oraz przygotować ciepłą wodą użytkową. Jej konstrukcja umożliwia pozyskanie energii cieplnej z różnych źródeł, np. ziemia, powietrze, woda.
Źródła te z racji niskiej temperatury nie nadają się do bezpośredniego wykorzystania, ale właśnie dzięki pompie ciepła możliwe jest pozyskanie tej energii w sposób ekonomicznie opłacalny.

Jak to działa?
1. Pompa wymusza odwrotny kierunek przepływu ciepła niż to które zachodzi w naturze - z obszaru o niższej temperaturze do obszaru o wyższej temperaturze.
2. Proces ten zachodzi dzięki energii dostarczonej przez sprężarkę.
3. Zimniejszym źródłem tzn dolnym, z którego odbierane jest ciepło może być grunt, woda a nawet powietrze.
4. Źródłem górnym do którego ciepło jest dostarczane, jest ogrzewana przez pompę woda (bądź powietrze), która krąży w instalacji grzewczej.

Uwaga: pompa ciepła wymaga zasilania energią elektryczną, lecz jest to bilans szczególnie korzystny, na każdy 1 kW energii pobranej z sieci elektroenergetycznej przypada 2–5 kW pobrane z otoczenia. W rezultacie, przy poborze mocy wynoszącym 1 kW, uzyskujemy aż 4 kW użytecznej mocy cieplnej. Taką efektywność pracy pompy oznaczamy współczynnikiem COP (stosunek ilości ciepła dostarczonego do budynku do ilości energii elektrycznej zużytej przez pompę).

Jesteś zdecydowany? Wypełnij poniższy formularz, a resztą zajmie się Fundacja :)
Wyszukamy za Ciebie dostępne dofinansowania oraz najlepszą ofertę.

Formularz pompa ciepła

Jeśli masz dodatkowe pytania - napisz, zadzwoń! Na wszystkie postaramy się udzielić odpowiedzi :)

tel: 579 647 400, 511 434 250
e-mail: kontakt@fundacjaeko.pl